Geslacht edelpapegaai

De Edelpapegaai is dimorfisch. Dat wil zeggen dat je aan het uiterlijk kan zien of je te maken hebt met een man of vrouw. Bij de Edelpapegaai is het verschil tussen de man en de pop zo groot dat men heel lang dacht dat het twee verschillende soorten vogels waren. De man is altijd overwegend groen, de pop rood met blauw/paars.

 In een koppel is de pop dominant en erg fel naar haar partner toe. Dit gedrag vertoont ze niet als ze alleen gehouden wordt. De pop heeft wel een consequentere opvoeding nodig zodat haar dominantie niet de overhand krijgt. 
Als dat geen probleem is, groeien beide geslachten op tot grote schatten. Beide kunnen erg goed leren praten. Vroeger dacht men dat de Edels niet konden napraten, maar gelukkig is de Edelpapegaai tegenwoordig een stuk populairder waardoor er ook meer over bekent is. Blijkt de Edelpapegaai in de top 3 van praters te staan. Samen met de grijze roodstaart en de amazone papegaai. 

Het is dus maar net welke van de twee  je het mooiste vind. Om de prijs hoef je het vaak ook niet te laten. Sommige kwekers vragen meer voor een pop omdat deze minder vaak voorkomen in het nest.  Persoonlijk ben ik van mening dat het niet meer moeite kost om een pop of een man groot te brengen, en er dus ook geen verschil in aanschafprijs hoeft te zijn. 

1 gedachte over “Geslacht edelpapegaai”

Plaats een reactie